Przyprawy, których używacie regularnie
Napisane: 7 lis 2012, o 17:39
Witam wszystkich, pomyślałem sobie, że przydałoby mi się trochę urozmaicenia bo ciągle używam tych samych przypraw. Byłbym wdzięczny gdybyście napisali jakich Wy zazwyczaj używacie, do czego zazwyczaj, z zaznaczeniem czy są to przyprawy dostępne w sklepie, zamawiane przez Internet czy robione własnoręcznie.
Na zachętę może ja zacznę:
-własnoręczny mix papryk z domowej hodowli - używam do wszystkiego, już się niestety kończy ;(,
-pieprz cayenne (Kamis) - używam praktycznie do wszystkiego,
-przyprawa do chili con carne (Kotanyi) - używam jak sama nazwa wskazuje :p
-papryka ostra/słodka (Prymat/Kamis/Kotanyi/Appetitta),
-czosnek granulowany (Kamis) - np. do brokułów gotowanych na parze,
-przyprawa gyros - kiedyś dawałem prawie wszędzie, teraz ogólnie odchodzę od mieszanek przypraw, wolę sam dawać pojedyncze składniki,
-curry (Kamis) - do niektórych jednogarnkowych potraw ryżowych,
-kurkuma (Kamis) - jw.,
-przyprawa do dań z ziemniaków (Kamis/Prymat) -jak nazwa wskazuje ,
-posypka do kanapek i innych dań (przyprawy bez chemii) - na kanapki,
-oprócz tego oczywiście zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek - jak jest to z własnej hodowli jak nie to też zazwyczaj Kamis,
-pieprz, sól oczywiście :p
W sumie lista wyszła dość długa ale wbrew pozorom jest to marny zestaw używanych przypraw więc chętnie poczytam co polecacie. Interesują mnie za równo inne zioła (jakie do czego pasuje itp), jak i różne gotowe przyprawy. Jest dużo znanych mi przypraw, do których po prostu nie jestem przyzwyczajony więc nie wiem do czego ich używać tak żeby grała gitara :p
Ostatnio było mi dane spróbować sera podpuszczkowego z czarnuszką i muszę powiedzieć, że jest w.y.j.e.b.a.n.y A jak jeszcze poczytałem o właściwościach czarnuszki to ogólnie super sprawa tylko nie wiem gdzie ją zdobyć ;(-
Na zachętę może ja zacznę:
-własnoręczny mix papryk z domowej hodowli - używam do wszystkiego, już się niestety kończy ;(,
-pieprz cayenne (Kamis) - używam praktycznie do wszystkiego,
-przyprawa do chili con carne (Kotanyi) - używam jak sama nazwa wskazuje :p
-papryka ostra/słodka (Prymat/Kamis/Kotanyi/Appetitta),
-czosnek granulowany (Kamis) - np. do brokułów gotowanych na parze,
-przyprawa gyros - kiedyś dawałem prawie wszędzie, teraz ogólnie odchodzę od mieszanek przypraw, wolę sam dawać pojedyncze składniki,
-curry (Kamis) - do niektórych jednogarnkowych potraw ryżowych,
-kurkuma (Kamis) - jw.,
-przyprawa do dań z ziemniaków (Kamis/Prymat) -jak nazwa wskazuje ,
-posypka do kanapek i innych dań (przyprawy bez chemii) - na kanapki,
-oprócz tego oczywiście zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek - jak jest to z własnej hodowli jak nie to też zazwyczaj Kamis,
-pieprz, sól oczywiście :p
W sumie lista wyszła dość długa ale wbrew pozorom jest to marny zestaw używanych przypraw więc chętnie poczytam co polecacie. Interesują mnie za równo inne zioła (jakie do czego pasuje itp), jak i różne gotowe przyprawy. Jest dużo znanych mi przypraw, do których po prostu nie jestem przyzwyczajony więc nie wiem do czego ich używać tak żeby grała gitara :p
Ostatnio było mi dane spróbować sera podpuszczkowego z czarnuszką i muszę powiedzieć, że jest w.y.j.e.b.a.n.y A jak jeszcze poczytałem o właściwościach czarnuszki to ogólnie super sprawa tylko nie wiem gdzie ją zdobyć ;(-