Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Dobra przyprawa, to zrobiona własnoręcznie.

Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez Syndi » 4 cze 2011, o 21:22

Obrazek

Wrzucam moją pierwszą - prostą przyprawę:
- suszone Thai Rawit 40% (mogą być też cayeny albo inne o "tradycyjnym" smaku)
- suszone habanero (lub inne chinense np. goronong, scoth bonnet) 40% -
najlepiej żółte dla fajnego koloru!

- 20% birds eye - jak ma być ostre - albo cyklony dla lihgtu.

TO jest mój standardowy puder, ale nie mielę w młynku, tylko siekam na nożach w blenderze, żeby nie było za mocno sproszkowane. Najbardziej lubię taki granulat ok.: 1x1mm.
ZASTOSOWANIE: gulasze, fasolka po bretońsku, azjatyckie dania jednogarnkowe.
P1.JPG


Natomiast do młynka stosuję bardziej zaawansowaną mieszankę:
- ok 40% ostrych annuumów (np. różne ostre Cayenne),
- ok 15% wędzonych annuumów (np. Chipotle, lub tak jak u mnie wędzone Cyklony),
- ok 10% Birds Eye, lub podobnych (może być Rawit albo nawet Explosive Ember),
- ok 20% Scotch Bonnet, (lub inne aromatyczne chinense)
- ok 10% bardzo ostrych chinense najlepiej indyjskie - Bhut, Morich (albo inne jakie mamy, np: 7pot, scorpion, fatalii),
- ok 5% baccatum (np. lemon drop, bishop, starfish).

ZASTOSOWANIE: zupy, gulasze, sosy do mięs, drób pieczony, marynaty do mięs
<smierc>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 17 wrz 2011, o 23:18 przez Syndi, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez Polishteam » 8 cze 2011, o 06:32

Ja robię sobie przyprawę z :
90% Cyklon
5% Bhut
5% Equador
Wszystko miele w młynku do kawy na bardzo drobny pyłek.

Idealne do większości potraw, alternatywa zamiast pieprzu Cayenne, które wcześniej używałem do doprawiania.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1178
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez Terroarysta » 8 cze 2011, o 13:06

Ja mielę na wiór w młynku do kawy, wydaje mi się że tak łatwiej jest wyciągnąć ostrość z przyprawy.
Nigdy nie mielę za dużo, zazwyczaj zużywam w ciągu tygodnia, dwóch.

A mój ulubiony puder to taki który pali 8-).

Czasem dorzucę trochę czosnku, ważne żeby był dobrze wysuszony, inaczej wszystko może się posklejać.
Avatar użytkownika
Terroarysta

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 5 cze 2011, o 20:25
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Gliwice
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez karlos » 8 cze 2011, o 14:39

Ja robię mixa, czyli to co pod ręką + dużo bhuta :mrgreen:

wszystko wkładam do starego młynka po kawie i po zmieleniu przekładam do słoiczka po koncentracie pomidorowym :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez V3rtyX » 10 cze 2011, o 22:07

Najczęściej używam cayenne (puder z tureckiego sklepu) i bhut'a (kawałki 2mmx2mm). Do chili con carne mam mieszankę ancho/guajillo/pasilla (tzw. holy trinity mix :D). Niestety nie wiem w jakich proporcjach bo zamówiłem od CSC. Jak mi dojrzeją black hungarian to ususze. Ciekawe czy puder będzie czarny ? Planowałem zmieszać czerwoną paprykę z czarną (takie mieszanka na halloween :) )
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez eskafal » 10 cze 2011, o 22:14

V3rtyX napisał(a):Najczęściej używam cayenne (puder z tureckiego sklepu) i bhut'a (kawałki 2mmx2mm). Do chili con carne mam mieszankę ancho/guajillo/pasilla (tzw. holy trinity mix :D). Niestety nie wiem w jakich proporcjach bo zamówiłem od CSC. Jak mi dojrzeją black hungarian to ususze. Ciekawe czy puder będzie czarny ? Planowałem zmieszać czerwoną paprykę z czarną (takie mieszanka na halloween :) )

Chyba nie bedzie czarny bo wybarwione hungariany są czerwone ;)
Avatar użytkownika
eskafal

ROZGADANY
 
Posty: 201
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 19:11
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez karlos » 10 cze 2011, o 22:41

Chcesz czarny puder? "Wędź" paprykę taką jaką masz :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez V3rtyX » 10 cze 2011, o 22:45

Niestety wędzenie odpada. Nie mogę poprostu zacząć wędzić w środku miasta :(
A nie można jeść czarnych hungarianów ? przecież ludzie jedzą zieloną paprykę więc czemu nie czarną ? :)
Może w ostateczności kupię wędzoną paprykę w sklepie.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez Syndi » 11 cze 2011, o 07:35

Nie mogę poprostu zacząć wędzić w środku miasta

Możesz. W woku <thumright> ale nie będą wtedy czarne....
<smierc>
Opisane w dziale "Porady"
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

Postprzez xlukaszox » 8 sty 2013, o 21:39

A o to mój susz własnej roboty kiedyś obiecałem Robcykowi że wstawię to wstawiłem <thumright>
Obrazek
1.Mix:7 Pod,naga morich,Habanero red,scoth bonnet red,
Obrazek
2.Wędzone Jalapeno (bardzo nadaje aromat wędzonki wszystkim potrawom)
Obrazek
3.Średniej grubości scoth bonnet,Thai Chili
Obrazek
4. grubość nazwijmy na płatki scoth bonnet,big sun habanero
Obrazek
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1214
Images: 278
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Następna strona

Powrót do Przyprawy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość