Strona 1 z 2

Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 4 cze 2011, o 21:22
przez Syndi
Obrazek

Wrzucam moją pierwszą - prostą przyprawę:
- suszone Thai Rawit 40% (mogą być też cayeny albo inne o "tradycyjnym" smaku)
- suszone habanero (lub inne chinense np. goronong, scoth bonnet) 40% -
najlepiej żółte dla fajnego koloru!

- 20% birds eye - jak ma być ostre - albo cyklony dla lihgtu.

TO jest mój standardowy puder, ale nie mielę w młynku, tylko siekam na nożach w blenderze, żeby nie było za mocno sproszkowane. Najbardziej lubię taki granulat ok.: 1x1mm.
ZASTOSOWANIE: gulasze, fasolka po bretońsku, azjatyckie dania jednogarnkowe.
P1.JPG


Natomiast do młynka stosuję bardziej zaawansowaną mieszankę:
- ok 40% ostrych annuumów (np. różne ostre Cayenne),
- ok 15% wędzonych annuumów (np. Chipotle, lub tak jak u mnie wędzone Cyklony),
- ok 10% Birds Eye, lub podobnych (może być Rawit albo nawet Explosive Ember),
- ok 20% Scotch Bonnet, (lub inne aromatyczne chinense)
- ok 10% bardzo ostrych chinense najlepiej indyjskie - Bhut, Morich (albo inne jakie mamy, np: 7pot, scorpion, fatalii),
- ok 5% baccatum (np. lemon drop, bishop, starfish).

ZASTOSOWANIE: zupy, gulasze, sosy do mięs, drób pieczony, marynaty do mięs
<smierc>

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 8 cze 2011, o 06:32
przez Polishteam
Ja robię sobie przyprawę z :
90% Cyklon
5% Bhut
5% Equador
Wszystko miele w młynku do kawy na bardzo drobny pyłek.

Idealne do większości potraw, alternatywa zamiast pieprzu Cayenne, które wcześniej używałem do doprawiania.

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 8 cze 2011, o 13:06
przez Terroarysta
Ja mielę na wiór w młynku do kawy, wydaje mi się że tak łatwiej jest wyciągnąć ostrość z przyprawy.
Nigdy nie mielę za dużo, zazwyczaj zużywam w ciągu tygodnia, dwóch.

A mój ulubiony puder to taki który pali 8-).

Czasem dorzucę trochę czosnku, ważne żeby był dobrze wysuszony, inaczej wszystko może się posklejać.

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 8 cze 2011, o 14:39
przez karlos
Ja robię mixa, czyli to co pod ręką + dużo bhuta :mrgreen:

wszystko wkładam do starego młynka po kawie i po zmieleniu przekładam do słoiczka po koncentracie pomidorowym :)

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 10 cze 2011, o 22:07
przez V3rtyX
Najczęściej używam cayenne (puder z tureckiego sklepu) i bhut'a (kawałki 2mmx2mm). Do chili con carne mam mieszankę ancho/guajillo/pasilla (tzw. holy trinity mix :D). Niestety nie wiem w jakich proporcjach bo zamówiłem od CSC. Jak mi dojrzeją black hungarian to ususze. Ciekawe czy puder będzie czarny ? Planowałem zmieszać czerwoną paprykę z czarną (takie mieszanka na halloween :) )

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 10 cze 2011, o 22:14
przez eskafal
V3rtyX napisał(a):Najczęściej używam cayenne (puder z tureckiego sklepu) i bhut'a (kawałki 2mmx2mm). Do chili con carne mam mieszankę ancho/guajillo/pasilla (tzw. holy trinity mix :D). Niestety nie wiem w jakich proporcjach bo zamówiłem od CSC. Jak mi dojrzeją black hungarian to ususze. Ciekawe czy puder będzie czarny ? Planowałem zmieszać czerwoną paprykę z czarną (takie mieszanka na halloween :) )

Chyba nie bedzie czarny bo wybarwione hungariany są czerwone ;)

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 10 cze 2011, o 22:41
przez karlos
Chcesz czarny puder? "Wędź" paprykę taką jaką masz :)

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 10 cze 2011, o 22:45
przez V3rtyX
Niestety wędzenie odpada. Nie mogę poprostu zacząć wędzić w środku miasta :(
A nie można jeść czarnych hungarianów ? przecież ludzie jedzą zieloną paprykę więc czemu nie czarną ? :)
Może w ostateczności kupię wędzoną paprykę w sklepie.

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 11 cze 2011, o 07:35
przez Syndi
Nie mogę poprostu zacząć wędzić w środku miasta

Możesz. W woku <thumright> ale nie będą wtedy czarne....
<smierc>
Opisane w dziale "Porady"

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 8 sty 2013, o 21:39
przez xlukaszox
A o to mój susz własnej roboty kiedyś obiecałem Robcykowi że wstawię to wstawiłem <thumright>
Obrazek
1.Mix:7 Pod,naga morich,Habanero red,scoth bonnet red,
Obrazek
2.Wędzone Jalapeno (bardzo nadaje aromat wędzonki wszystkim potrawom)
Obrazek
3.Średniej grubości scoth bonnet,Thai Chili
Obrazek
4. grubość nazwijmy na płatki scoth bonnet,big sun habanero
Obrazek