Strona 2 z 2

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 7 cze 2013, o 10:38
przez dzikizwierzu
Syndi napisał(a):TO jest mój standardowy puder, ale nie mielę w młynku, tylko siekam na nożach w blenderze, żeby nie było za mocno sproszkowane. Najbardziej lubię taki granulat ok.: 1x1mm.
ZASTOSOWANIE: gulasze, fasolka po bretońsku, azjatyckie dania jednogarnkowe.
P1.JPG



Nadaje się taka mieszanka do stworzenia "Słodkiego sosu chili" typu Tao-Tao?
Wiadomo, ostrość jest pojęciem względnym, a mnie chodzi o to, czy do w/w sosu takie płatki nie będą za drobne?
Sam pomysł na przyprawę jest konkretny ;)

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 7 cze 2013, o 15:33
przez Syndi
dałoby się, ale:
1. będzie to sos słodko-ostry :D
2. jeżeli masz na myśli azjatyckie kisielowate sosy do np. sajgonek - to pomarańczowa barwa bierze się nie z papryk, tylko z marchewki.

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 7 cze 2013, o 15:53
przez dzikizwierzu
Niech będzie zatem słodko-ostry, czy słodko rozrywający tyłek, jak kto woli ;)
Poniżej link do przepisu, który chyba się już tutaj na forum pojawił i nie ma w nim słowa o marchewce, a jednak komuś udało się uzyskać pomarańczową barwę :)
Swoją drogą, aromat takiego sosu z Twoim autorskim "pudrem" musi być powalający...ostrość z resztą też.
Mam nadzieję, że Habanero Chocolate i annuumy pokażą ładną ilość owoców, to będę się bawić w suszenie tym razem ;)

Kod: Zaznacz cały
http://www.youtube.com/watch?v=A9Ha34OIrr8

Re: Nasze pudry - czyli co z suszów robimy

PostNapisane: 9 lis 2014, o 20:52
przez emdoss
trinidad scorpion morouga red - ok 4 sztuk, wysuszone elegancko, katowane w młynku do kawy produkcji zsrr, datowany na 1987. Dzis uzyty poraz pierwszy :D
z racji tego, ze odmiana ta ma nietypowy smak, zmieniajacy cala baze smaku potrawy, bedzie uzywana do marynat. zobaczymy, jak sie sprawdzi :)
8215
8216
8217