Strona 1 z 1

Jaka to przyprawa? - Czarny Kardamon

PostNapisane: 17 paź 2011, o 16:40
przez Syndi
Mam taką zagwózdkę, szukałem w necie, pytałem wróżek i jasnowidzów i nikt mi nie może udzielić odpowiedzi, a mianowicie:
Jak wiecie często kupuję różne bzdety u wietnamców (wietnamce znają język wietnamski i trochę polski, żebyście nie myśleli że są miszczami angielskomużyńskiego), kupuję także przyprawy (do aram masali) i mają taki zestaw w 1 paczce:
- suszona kora cynamonu (taka chamska nie obrabiana - czyt. nie zawinięta i z zewnętrzną warstwą kory - nawet dobra);
- moje ulubione gwiazdki anyżu;
- i to coś na zdjęciu.
To coś jest dobre, zmielone pasuje do sajgonek. Ma ostry smak, który jest wyczuwalny na koniuszku języka i ma taki posmak - nie wiem czy nie dobrze zrozumiecie - "jak w lesie na grzybach, takie płaskie muszki się przykleją, i się je zgniecie - a potem przez przypadek dotknie do języka - taki ostry dziwny zapach i smak"

Dla porównania z lewej strony pokazuję gałkę muszkatołową, żeby ktoś mi nie wmawiał że to właśnie to!

To jest to z PRAWEJ strony:
coś.jpg

Re: Jaka to przyprawa?

PostNapisane: 17 paź 2011, o 17:28
przez V3rtyX
hmm wyglada jak czarny kardamon

Re: Jaka to przyprawa?

PostNapisane: 17 paź 2011, o 22:57
przez Jacki
Czyli wielkość jest taka sama jak gałki? Jak tak to nie kardamon, poza tym kardamon jest luźny w środku.

Re: Jaka to przyprawa?

PostNapisane: 17 paź 2011, o 23:09
przez Jacki
Ok, wygląda na to, że to jest "Czarny Kardamon"
Tutaj porównanie w wyglądzie "zwykłego" i czarnego kardamonu:
http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3160162612/

Re: Jaka to przyprawa?

PostNapisane: 18 paź 2011, o 05:53
przez Syndi
Tak, już zostało wyjaśnione - to właśnie czarny kardamon - nadmienię, że smak zdecydowanie różni się od zielonego kardamonu, ale piję właśnie z nim kawę i jest OK <thumright>
<smierc>
a tutaj jeszcze pokażę Wam, drodzy forumowicze :D , z czym oni to sprzedają:
- góra - gwiazdki anyżu;
- po lewej - cynamon - właśnie ta ich "chamska" kora, ale o dziwo dobra;
- po prawej - ogólnie dostępna kora cynamonowca.
P1010144.JPG