Jaka to przyprawa? - Czarny Kardamon
Napisane: 17 paź 2011, o 16:40
Mam taką zagwózdkę, szukałem w necie, pytałem wróżek i jasnowidzów i nikt mi nie może udzielić odpowiedzi, a mianowicie:
Jak wiecie często kupuję różne bzdety u wietnamców (wietnamce znają język wietnamski i trochę polski, żebyście nie myśleli że są miszczami angielskomużyńskiego), kupuję także przyprawy (do aram masali) i mają taki zestaw w 1 paczce:
- suszona kora cynamonu (taka chamska nie obrabiana - czyt. nie zawinięta i z zewnętrzną warstwą kory - nawet dobra);
- moje ulubione gwiazdki anyżu;
- i to coś na zdjęciu.
To coś jest dobre, zmielone pasuje do sajgonek. Ma ostry smak, który jest wyczuwalny na koniuszku języka i ma taki posmak - nie wiem czy nie dobrze zrozumiecie - "jak w lesie na grzybach, takie płaskie muszki się przykleją, i się je zgniecie - a potem przez przypadek dotknie do języka - taki ostry dziwny zapach i smak"
Dla porównania z lewej strony pokazuję gałkę muszkatołową, żeby ktoś mi nie wmawiał że to właśnie to!
To jest to z PRAWEJ strony:
Jak wiecie często kupuję różne bzdety u wietnamców (wietnamce znają język wietnamski i trochę polski, żebyście nie myśleli że są miszczami angielskomużyńskiego), kupuję także przyprawy (do aram masali) i mają taki zestaw w 1 paczce:
- suszona kora cynamonu (taka chamska nie obrabiana - czyt. nie zawinięta i z zewnętrzną warstwą kory - nawet dobra);
- moje ulubione gwiazdki anyżu;
- i to coś na zdjęciu.
To coś jest dobre, zmielone pasuje do sajgonek. Ma ostry smak, który jest wyczuwalny na koniuszku języka i ma taki posmak - nie wiem czy nie dobrze zrozumiecie - "jak w lesie na grzybach, takie płaskie muszki się przykleją, i się je zgniecie - a potem przez przypadek dotknie do języka - taki ostry dziwny zapach i smak"
Dla porównania z lewej strony pokazuję gałkę muszkatołową, żeby ktoś mi nie wmawiał że to właśnie to!
To jest to z PRAWEJ strony: