Zadałeś dużo pytań, więc odpowiem na cześć z nich.
Jeśli szukasz odmian odpornych na niskie temperatury to zainteresuj się Rocoto. Jest to dzika papryka, pochodząca z Peru, idealnie nadaje się jako dodatek do potraw bo jest przyjemnie pikantna, według mnie bardzo dobra do chutney, jest mięsista więc można ją marynować, faszerować itp
.
Już sto raz na forum wałkowałem, że dla mnie przy trzymaniu papryk liczy się średnia temperatura dobowa! Oczywiście trzeba sobie też zdać sprawę, że nawet krótkotrwałe spadki temperatury do okolic zera na pewno wpłyną na zahamowanie wzrostu papryki, ale nie jest to temperatura krytyczna dla nich
. Na pewno w 2011 roku papryki ściągałem z balkonu pod koniec listopada/początek grudnia i nie miałem problemu z przezimowaniem wybranych krzaków!
Zainwestuj w nasiona Cayene dobrej jakości- znajdziesz na forum. Morouge yellow darował bym sobie w tym sezonie.
powodzenia