Na duży gar sosu dałem 2,5kg Cyklona,10 szt.Habanero,2 duże słodkie papryki,2 duże pomidory,2 cebule przesmażone i 2 główki czosnku.Do tego zioła prowansalskie,kumin(kmin rzymski),sól,cukier i ocet (proporcji nie znam bo to wedle smaku dodawałem) i pół szklanki oliwy.To wszystko przepuściłem przez maszynke do mielenia a następnie potraktowałem blenderem.Nie zagotowuje bo moc traci,tylko do słoiczków i pasteryzuje w piekarniku.
wolek, podaj jeszcze parametry pasteryzacji w piekarniku. I jak długo tak zapasteryzowane trzyma? I oczywiście w jakiej temperaturze przechowujesz po pasteryzacji? ... bo ja to zagotowuję, fakt - traci moc, dlatego wzmacniam jakąś inną ostrzejszą odmianą.
Wkładam do piekarnika i podgrzewam do 180stopni i w tej temp.10min. potem zmniejszam do 130 i też 10 min.Wyciagam i przewracam denkiem do góry do wystygnięcia.Trzymam w ciemnym miejscu(szafka,piwnica).Ostatni słoiczek z tamtego roku zjadłem 3 tyg. temu.
Dzisiaj byłem na giełdzie owocowo-warzywnej aby zakupić Cyklony do następnej produkcji Sambal Oelek a tu coś nowego też po 5zł.Więc 2kg.nabyłem.
foto 036.jpg
Normalnie taka sama jak Dutch Chili tylko o 2 razy większa i ostrością słabsza o połowe(na foto porównanie z Dutch Chili).Smak,grubość miąższu,chrupkość i delikatna skórka taka sama. Zrobie z niej Samba Oelek z dodatkiem Red Habanero to zdam recenzje.
foto 037.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Wczoraj doszedł do mnie sosik Hot chili 2 litry,zakupiony na allegro za 1zł.! W smaku ostrość dosyć fajna lecz jak dla mnie za kwaśny,trzeba będzie zrobić mu upgrade:Habanero,czosnek cebulka,cukier itp.
soschili.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.