Moje doświadczenie
Jest zerowe. W tym roku wróciłem do uprawy papryczek po 5-6 latach przerwy, gdy uprawiałem je przez jeden sezon. Nie mogę zatem powiedzieć, że coś wiem i umiem. Udało mi się wtedy wyhodować sporo Thai Chili (lub Dragon, choć często trafiam na informacje, że to ten sam gatunek) Jalapeno i Explosive Ember. Uprawiałem także inne gatunki: Naga Jolokia, Dorset naga, Habanero Orange. Niestety przez moją głupotę nic z tego nie wyszło. Wstyd mówić co zrobiłem, więc nie powiem .
Miałem wtedy świetne warunki do uprawy - wysoko położony, świetnie oświetlony, południowo-zachodni balkon.
Ze względu na ograniczenie liczby załączników w poście nie wrzucam zdjęć tamtej hodowli.
Obecne warunki do uprawy
W tym roku, po 5-6 latach przerwy wracam do zabawy w hodowcę papryczek. W międzyczasie przeprowadziłem się do własnego mieszkania, którego ogromną wadą jest to, że większość okien i balkon jest od strony wschodniej. Dodatkowo blisko znajduje się kilka wyższych budynków, które blokują dostęp światła.
Głównie z tego względu przygotowałem growbox (płyta osb, obicie folią zagrzejnikową, najtańszy wentylator, otwór wlotowy powietrza, oświetlenie LED: 14 żarówek 6000 kelvinów po 450lm, na stelażu 300x700. Stelaż do oświetlenia może być montowany na 3 poziomach. Po prostu wyjmuję go i opieram na innych prowadnicach) oraz specjalną konstrukcję oświetleniową składającą się z ramy i stelaża (te same żarówki na powierzchni 300x800. Możliwość ustawienia tego stelaża na trzech poziomach).
Gdy papryczki już podrosną (przełom maja i czerwca) dużą ich część wydam znajomym lub odstawię do rodziców, którzy mają lepsze warunki do uprawy.
Hodowane gatunki
Pierwsze wysiewy zacząłem w połowie lutego. W miarę czasu w związku z tym, że popełniałem bardzo dużo błędów i zainteresowania innymi gatunkami dokupowałem kolejne nasiona. Ostatni wysiew został zrobiony... wczoraj. Kupowałem nasiona następujących gatunków (piszę, że kupowałem, bo z powodu moich błędów pewnie już niektórych gatunków nie mam): Medusa, Cayenne Yellow, Explosive Ember, Jalapeno Green, Jalapeno Red, De Arbol, Bishops Crown, Lemon Drop, Serenade, Birds Eye, Thai Chili, Dragon Chili, Habanero Orange, Habanero Mustard, Habanero Carribean Red, Habanero White, Habanero Red, Scotch Bonnet, Red Savina, 7 Pod Yellow, Naga Jolokia 7 Pot.
Małe siewki znajdują się na tackach, a większe przesadzam do kubków z dziurami po bokach.
Moje błędy
Skoro już mowa o błędach to było nimi przede wszystkim przelewanie. Na początku zdarzało mi się także za głęboko grzebać nasiona, przez co siewki nie mogły wyjść na powierzchnię i gniły w ziemi.
Obecny wygląd hodowli
Next stepy
Planuję jutro dokupić keramzyt i kubki. W obecnych kubkach wytnę dziury na dnie i włożę je do nowozakupionych pojemników wypełnionych tym kruszywem.
Muszę też trochę powalczyć z ziemiórkami. Bestie odradzają się jak szalone
Z chęcią posłucham też Waszych opinii co powinienem zrobić inaczej . Pozdrawiam