Cześć.
Jak co roku z papryczek wyhodowanych w mojej małej przydomowej uprawie robię trochę sosów, a nadmiar wystawiam do kupienia przez chętnych.
Jak wygląda moja mini uprawa można zobaczyć tutaj: viewtopic.php?f=24&t=5134
W tym roku mam 4 rodzaje sosików:
1. Very Hot Whisky BBQ Sauce +chipotle, czyli typowy sos BBQ (robiony na melasie i soku porzeczkowym!) z dodatkiem ostrych brązowych papryczek: Hab. Chocalare, Black Stinger, Chocolate Reaper. Dodatkowo wzbogacony o proszek z wędzonych papryk - chipotle.
2. Sos ziołowy. Najostrzejszy z sosów. Praktycznie same papryczki (mieszanka takich odmian jak: Chocolate Reaper, Arrowhead, Trinidad Scorpion Red, Nagalah, Dorset Naga, Bhut Jolokia Red, 7Pot, Black Stinger) z dodatkiem suszonych ziół (oregano, bazylia), minimalną ilością passaty pomidorowej, cukru, soli, pieprzu i oliwy.
3. Konfitura dyniowa z prądem. Dyniowo-pomarańczowa konfitura w formie galaretki z dodatkiem (solidnym) takich papryczek jak Bahamian Goat Pepper, Dorset Naga Yellow, Habanero Orange Devil, Lemon Drop) i drobną ilością imbiru i cynamonu.
4. Sos wiśniowy. Sos robiony na wiśniach z dodatkiem m. in. nalewki wiśniowej, miodu i czerwonych papryczek o średniej ostrości (powyżej Habanero).
Sosy są zapakowane w szklane słoiki o różnych pojemnościach. Wszystkie są wekowane, więc wytrzymają spokojnie kilkanaście miesięcy. Po otwarciu w lodówce dają radę przez kilkanaście tygodni.
Można odebrać osobiście w Warszawie, ale nie ma też najmniejszego problemu z wysyłką wybranym rodzajem przesyłki:
Paczka 48
Paczka 24
Paczka w ruchu
Paczkomat
Kurier
Tutaj jest link do arkusza, gdzie znajdują się rozpiska z dostępnością danych pojemności sosów, ich cenami oraz pełnymi przepisami:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Chętnych zapraszam do kontaktu na PW.
W załączeniu fotka słoiczka z sosem nr 3, czyli konfiturą dyniową z prądem.