Wędzenie Papryki

Wędzenie Papryki

Postprzez lath » 19 paź 2018, o 19:53

Moje pierwsze wędzenie

Na pierwszy rzut poszły:

Habanero Red, świeże

Cyklon wstępnie podsuszone

i świeży Lemon Drop

15050

przed wrzutem na ruszt rozhulałem grilla, za opał robiło sezonowane roczne drewno z wiśni

15051

i wkład

15052

nieco później dołożyłem habanero

15057

i wędzenie

15053

dzień był wietrzny, przy całkowicie zamkniętej przesłonie i domkniętym kominku udało się ustawić optymalną temperaturę

15055

nieprzekraczającą 60 st C

15054

nie pilnowałem tego za specjalnie bo na działce ogarniałem inne rzeczy, i tak sobie pyrkało 5h, dorzucając opału i mieszając papryki co jakiś czas

15056

efekt końcowy

15058

Papryka po wędzeniu nabrała słodkości i aromatu

Paprykę czeka teraz dosuszanie i mielenie
Zbiór 2018: 27,398 kg
Avatar użytkownika
lath

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Images: 227
Dołączył(a): 22 lis 2017, o 13:01
Pochwały: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Wędzenie Papryki

Postprzez qrzak » 20 paź 2018, o 11:28

Próbowałeś ich już? Wystarczy te 5h wędzenia? My wędzimy z przerwami około 20-30 godzin, żeby potem susz miał intensywny smak i nie trzeba go było używać w bardzo dużych ilościach w celu dodania aromatu do potrawy, ale jeżeli kilka godzin jest wystarczające, to wykorzystamy to następnym razem :) Jak to u Ciebie wygląda?
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:

Re: Wędzenie Papryki

Postprzez lath » 25 paź 2018, o 19:00

qrzak napisał(a):Próbowałeś ich już? Wystarczy te 5h wędzenia? My wędzimy z przerwami około 20-30 godzin, żeby potem susz miał intensywny smak i nie trzeba go było używać w bardzo dużych ilościach w celu dodania aromatu do potrawy, ale jeżeli kilka godzin jest wystarczające, to wykorzystamy to następnym razem :) Jak to u Ciebie wygląda?


Bałem się, że po dosuszaniu sporo aromatu ucieknie i te 5h będzie za mało

po 2 dniach dosuszania w suszarce papryki były gotowe do mielenia

jak dla mnie, nie potrzeba dłużej wędzić. Kolejna partia leci w najbliższą sobotę <salut>
Zbiór 2018: 27,398 kg
Avatar użytkownika
lath

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Images: 227
Dołączył(a): 22 lis 2017, o 13:01
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Wędzenie Papryki

Postprzez lath » 28 paź 2018, o 10:28

Kolejna porcja poszła na ruszt

Habanero red i Carolina Reaper Yellow

drewno: wiśnia
czas wędzenia: 5h

15074

15075

15076

15077

15078

efekt końcowy, teraz dosuszanie.
Zbiór 2018: 27,398 kg
Avatar użytkownika
lath

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 153
Images: 227
Dołączył(a): 22 lis 2017, o 13:01
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Wędzenie Papryki

Postprzez Samael071 » 29 paź 2018, o 16:26

A nie lepiej osuszyc najpierw, a potem wedzic ?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Samael071

ŚWIEŻAK
 
Posty: 7
Dołączył(a): 29 gru 2013, o 16:37
Papryki:

Re: Wędzenie Papryki

Postprzez qrzak » 30 paź 2018, o 20:46

Właśnie, też nad tym się zastanawiałem. Na moją logikę aromat dymu nie będzie penetrować suchej tkanki, tylko na niej osiadać. Ktoś wie jak to jest na prawdę?
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości