Fish Pepper.png
Nazwa: Fish Pepper
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 4-6 (5 tys. - 30 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: USA (Filadelfia, Baltimore)
Wielkość owoców: dł. 4-6 cm, śr. 1,5-2 cm
Kolorystyka: strąki kremowo-zielono-pomarańczowo-brązowe do czerwonych gdy dojrzałe
Wysokość krzaka: 60 - 90 cm
Średni cykl wzrostu: ok. 80 dni
Informacje:- bardzo efektowna roślina posiadająca kolorowe, biało-zielone liście oraz owoce w podłużne pasy;
- w smaku - ostrość podobna do cayenne, lecz bardziej wzbogacona słodyczą;
- nadaje się do sals, sosów, suszenia, marynowania;
- nazwa papryki odnosi się do tego, że jej smak znakomicie komponuje się z rybami i owocami morza;
- owoce można wykorzystywać do celów kulinarnych na każdym etapie wzrostu;
- papryka była uprawiana już w XIX wieku, ale została rozpowszechniona pod koniec pierwszej połowy XX w. przez Afroamerykanów.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.