Nazwa: Agronaldo de Asti (Agronaldo Asti, Agronaldo d'Asti)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 5-7
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Wielkość owoców: 5-8 cm
Kolorystyka: zielona do ciemnoczerwonej
Wysokość krzaka: 0,80 - 1,40m
Średni cykl wzrostu: ok. 80 dni
Informacje: - papryka posiada delikatna skórkę, więc może być z powodzeniem wykorzystywana do różnego rodzaju sosów;
- cienkie ścianki (i opisy w seedbankach) kwalifikują ją jako bardzo dobrą do suszenia - zresztą po wysuszeniu jest bardziej aromatyczna i słodka niż świeża;
- na surowo - smakiem nie zachwyca - na początku jest bardziej kwaśna niż słodka (lepiej schrupać krajowego cyklona) - być może w cieplejszym klimacie osiąga lepsze parametry;
- zapach świeżo przekrojonej - słaby, lekko kwaskowaty;
- łatwa w uprawie i plenna.
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - Tak, ale są lepsze odmiany
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak
SMAŻENIE/GRILL - Raczej Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
ada2.JPG
Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.