Nazwa: Cyklon
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 2-4
Kraj pochodzenia: Polska
Wielkość owoców: 8-15 cm, kształt wysłużonego ostrosłupa
Kolorystyka: zielona do czerwonej
Wysokość krzaka: 0,80 - 1,40m
Informacje: Odmiana wczesna.
Cyklon to najbardziej zanany gatunek ostrej papryki hodowany w Polsce w warunkach "polowych" (obok siostrzanych, pochodnych i jeszcze bardziej odpornych odmian na krajowe warunki klimatyczne: Orkana i Bronowickiej Ostrej).
Ostrość z reguły na poziomie 2, ale trafiają się ostrzejsze strąki - pojedyncze nawet do 4.
Spotykany jest w sierpniu i wrześniu na bazarkach, targach i giełdach warzywnych (rzadziej w sklepach), cena od 15 zł/kg na początku sierpnia do 5 zł/kg we wrześniu. (podobno na ul. Zjazdowej w Łodzi - łodzianie kupują nawet po 2 zł/kg - ale i tak nikt z userów im nie wierzy);
Grubość ścianki do 2 mm więc nadaję do suszenia;
Smak słodki, przyjemny.
Bardzo dobry gatunek do produkcji własnych "sambalów" i sals;
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Niekoniecznie
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak, ale trzeba uważać na twardą skórkę
Cyklon_EC.png
niektóre strąki posiadają charakterystyczne "blizny"
cyklon_2.JPG
a tutaj mamy siostrzane żółte papryki, najprawdopodobniej odm. Bronowicka, gdyż ona występuje również w kolorystyce żółtej. Smak żółtej i czerwonej odmiany jest porównywalny.
cyklony.JPG
Flow_Cykl.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.