Golden Greek Peperoncini
Napisane: 30 gru 2011, o 13:40
Nazwa: Golden Greek
Gatunek: c. annuum (typ Peperoncini)
Skala ostrości 1-10: 2-3
Kraj pochodzenia: Grecja
Wielkość owoców: dł. ok 8-10 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: zielona poprzez zielonożółtą do jaskrawoczerwonej
Wysokość krzaka: ~ 80 cm
Informacje:
- średni cykl wzrostu to 85 dni, natomiast do zbioru postaci zielonożółtej (najchętniej używanej) - 65 dni;
- słodki smak i delikatna ostrość sprawia, że odmiana ta jest szeroko stosowana w pizzeriach i barach sałatkowych (sałatka grecka) oraz do produkcji łagodnych sals;
- popularna także do marynowania;
- termin "Peperoncini (często też Pepperoncini)" dla tych gatunków papryk pochodzi z USA, we Włoszech natomiast ten typ papryk nazywają "Friggitelli", zaś nazwa peperocini odnosi się do ostrzejszych gatunków, dlatego często można spotkać nazwę "Pepperoncini" na ostrzejszych produktach Europejskich;