TS Morouga.png
Nazwa: Moruga (rzadziej Morouga) Red Trinidad Scorpion
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (1mln, a w skrajnych przypadkach nawet 2mln SHU)
Kraj pochodzenia: Trynidad
Wielkość owoców: dł. 3-4 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: strąki zielone do intensywnie czerwonych
Wysokość krzaka: 100 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:- wygląda na to, że prawidłowa nazwa, to "Moruga" - jest to miejscowość i prowincja na południu wyspy Trynidad;
- nazwa "Morouga" - wyszła prawdopodobnie z hippy seed company, i od tej pory funkcjonują dwie nazwy;
- należy do odmian, których średni pomiar ostrości przekroczył 1 mln SHU, pojedyncze strąki Moruga Red osiągnęły w najnowszych testach HPLC wyższą wartość SHU niż Butch T - przekroczyły 2 mln SHU!, ale ze względu na dużą niestabilność skoków ostrości pomiędzy bliźniaczymi roślinami i strąkami, za średnią wartość przyjęto 1,2 mln SHU;
- ostatecznie w miarę stabilnie ostry, wyselekcjonowany szczep tej papryki nosi nazwę handlową
Satan's Strain.
- seedbanki piszą, że jest to odmiana uzyskana ze skrzyżowania Red Savina Habanero z Trinidad Scorpion, chociaż na zagranicznych forach toczą się dyskusje na temat tego, że może to być mieszanka Skorpiona i 7 Pot, i dalej - że Moruga = 7 Pot Brain Strain;
- podobnie jak inne c.chinense posiada przyjemny owocowy aromat, ale po wysuszeniu (moim zdaniem zapach suszonych wiśni) - świeża natomiast odrzuca mocnym, chemicznym zapachem i smakiem;
- bardziej pomarszczona powierzchnia występuje przy uprawie tej papryki w tropikalnych warunkach.
trynidad.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.