Strona 1 z 1

Moruga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 11 lut 2012, o 16:55
przez Syndi
TS Morouga.png

Nazwa: Moruga (rzadziej Morouga) Red Trinidad Scorpion
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (1mln, a w skrajnych przypadkach nawet 2mln SHU)
Kraj pochodzenia: Trynidad
Wielkość owoców: dł. 3-4 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: strąki zielone do intensywnie czerwonych
Wysokość krzaka: 100 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- wygląda na to, że prawidłowa nazwa, to "Moruga" - jest to miejscowość i prowincja na południu wyspy Trynidad;
- nazwa "Morouga" - wyszła prawdopodobnie z hippy seed company, i od tej pory funkcjonują dwie nazwy;
- należy do odmian, których średni pomiar ostrości przekroczył 1 mln SHU, pojedyncze strąki Moruga Red osiągnęły w najnowszych testach HPLC wyższą wartość SHU niż Butch T - przekroczyły 2 mln SHU!, ale ze względu na dużą niestabilność skoków ostrości pomiędzy bliźniaczymi roślinami i strąkami, za średnią wartość przyjęto 1,2 mln SHU;
- ostatecznie w miarę stabilnie ostry, wyselekcjonowany szczep tej papryki nosi nazwę handlową Satan's Strain.
- seedbanki piszą, że jest to odmiana uzyskana ze skrzyżowania Red Savina Habanero z Trinidad Scorpion, chociaż na zagranicznych forach toczą się dyskusje na temat tego, że może to być mieszanka Skorpiona i 7 Pot, i dalej - że Moruga = 7 Pot Brain Strain;
- podobnie jak inne c.chinense posiada przyjemny owocowy aromat, ale po wysuszeniu (moim zdaniem zapach suszonych wiśni) - świeża natomiast odrzuca mocnym, chemicznym zapachem i smakiem;
- bardziej pomarszczona powierzchnia występuje przy uprawie tej papryki w tropikalnych warunkach.
trynidad.jpg

Re: Morouga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 11 lut 2012, o 17:32
przez G_R
Syndi napisał(a):- uważa się, że jest to odmiana uzyskana ze skrzyżowania Red Savina Habanero z Trinidad Scorpion;

Tam, gdzie już można kupić te nasiona piszą, że niekoniecznie Red savina jest jednym z rodziców:
Heat Level (must be at least a 10) The Trinidad Scorpion Morouga chilli originates from the Caribbean island of Trinidad. It is thought to a cross between scotch bonnet or Red Savina and the Trinidad Scorpion. The plant can grow to a height of around 1meter and roughly 1meter in width. The pods turn from an emerald green to a vibrant red from mid-late summer. (Capsicum chinense)

Jak widać, pewna jest zawsze jedynie mamusia.

Re: Morouga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 11 lut 2012, o 18:09
przez V3rtyX
te nasiona mozna kupic od dawna:) to nie jest zadna nowa odmiana. poprostu nikt wczesniej nie mierzyl ich mocny. mozna je kupic w wielu seedbankach. chyba najlepsze sa u neila

Re: Morouga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 17 lut 2012, o 21:03
przez V3rtyX

Re: Morouga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 16 sty 2013, o 16:48
przez xlukaszox
Siema oto Moruga wyhodowana przez mojego bro który dopiero zaczyna przygodę z chili ;)
Obrazek

Re: Morouga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 23:07
przez karsky87
Jak smakuje Moruga Red ? czy w smaku jest podobna do Bhuta czy smakuje całkiem inaczej :?:

Re: Morouga Red Trinidad Scorpion

PostNapisane: 8 kwi 2014, o 14:14
przez Syndi
Ma całkiem inny smak, ale trudno określić jak będzie Tobie smakować w stosunku do Bhuta.
Np. dla mnie Bhut jest OK w smaku i zapachu, choć duża część chiliheadów uważa że jest wstrętny i odpychający.
Natomiast Morouga (według mnie) na surowo nie nadaje się do jedzenia:
- zapach nieprzyjemny, mocno chemiczny;
- smak wstrętny, wręcz gorzki (o ostrości nie wspomnę).
Jednak po ususzeniu zmienia zapach na... hm... suszone wiśnie albo suszona żurawina?
Do użycia jedynie jako suszona - wzmacniacz pałera do innych słabszych odmian.