Strona 1 z 1

Aji Cachucha / Aji Dulce

PostNapisane: 13 gru 2012, o 17:15
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Aji Cachucha (Aji Dulce)
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości: 0-1 (1-1000 SHU)
Kraj pochodzenia: Ameryka Środkowa (Kuba, Puerto Rico, uprawiana również w Wenezueli i Brazylii)
Wielkość owoców: śr. 4-5 cm,
Kolorystyka: zielona przez pomarańczową do czerwonej (jest też odmiana wybarwiająca się na żółto)
Wysokość krzaka: 60 - 90 cm,
Informacje:
- średni cykl wzrostu po wysadzeniu rozsady - 90 - 110 dni;
- smak dymny, "bejcowaty" - jak habanero; ciekawe uczucie jak się je tę paprykę, gdyż zaraz po ugryzieniu oczekuje się mocnego uderzenia ostrości po habanerowatym aromacie... a tutaj nic :D
- nazwa odnosi się do różnych mało ostrych czerwonych, pomarańczowych i żółtych c.chinense z tego regionu świata - o kształcie owoców zblizonym zarówno do scotch bonnet jak i do squash oraz mushroom - porównaj TUTAJ;
- zastosowanie - jako łagodna papryka do potraw kuchni karaibskiej;
- inne nazwy tej papryki to Rocotillo (nie mylić z taką samą nazwą dla jednej z odmian c. baccatuum), Aji Cito (...co oznacza po prostu "mała papryka", i w różnych częściach portugalskojęzycznej Ameryki odnosi się do chili mających małe owoce).