Nazwa: Goronong (Caronong, Coronong)
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10 - 125 tys. - 325 tys. SHU
Kraj pochodzenia: Malezja
Wielkość owoców: dł. 5-7cm, śr 2-3cm
Kolorystyka: na początku strąki jasnozielone a następnie w zależności od odmiany cytrynowożółte lub żółtopomarańczowe (jest też odmiana czerwona)
Wysokość krzaka: 60 - 80 cm
Średni cykl wzrostu: 90 dni
Informacje:Goronong to malezyjska odmiana chinense, zbliżona smakiem i zapachem do rodziny scotch bonnet:
- ostrość trochę mniejsza niż u innych przedstawicieli habanerowatych;
- bardzo mocno aromatyczna, aromat przyjemny, owocowy;
- nadaje się zarówno do suszenia, jak i marynowania oraz do wszelkiego rodzaju sosików - nawet przy niewielkim procentowym dodaniu goronongów, nadają potrawom swój mocny owocowy aromat;
- papryka wyjątkowo "atrakcyjna" ze względu na kształt strąków;
- serwis
http://www.chilibase.info podaje, że
Goronong to zupełnie inna odmiana, słabsza i posiadająca fioletowe kwiaty
http://chilibase.info/?Peper=Cili+Goronong , natomiast opisywana tutaj, to pochodząca z Surinamu
Madame Jeanette http://chilibase.info/?Peper=Madame+Jeanette- pomimo tego, że powinna stać w pełnym słońcu, udaję się również w uprawach parapetowych.
Goronongi można czasem dostać w marketach (oczywiście opis to: Habanero). Np. w Aszą były ugandyjskie w tackach 125g. Czasami też bywają w holenderskich 75g mixach. W moim sezonie 2012 była to pierwsza wybarwiona parapetowa chinense.
Poniżej niedojrzałe jeszcze Goronongi na krzaku - moja uprawa "parapetowa" 2012:
]