Strona 1 z 2

Bhut Jolokia

PostNapisane: 9 maja 2011, o 23:36
przez karlos
Nazwa: Bhut Jolokia papryka Chili (a.k.a. Ghost Pepper, Naga Jolokia, Cobra Pepper)

Gatunek: Capsicum Chinense

Skala ostrości 1-10: 10+

Kraj pochodzenia: Pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest zbierana w prowincjach Assam, Nagaland i Manipur na Sri Lance i w Bangladeszu.

Wielkość owoców: 5-8 cm długość 2,5-4szerokość

Kolorystyka: Od zielonej, lekko żółtej przez pomarańczowo-czerwoną do mocno czerwonej.

Wysokość krzaka: Do 160cm

Informacje:
Jolokia wyhodowana została przez indyjskiego hodowcę i miała moc 1,041,427 SHU , potwierdzoną przez Księge Rekordów Guinessa jako najostrzejsza papryka świata w Październiku 2007 roku.

Świeże "Jolokie" zazwyczaj mierzą 5-8cm długości i około 2,5-4 cm szerokości. Pomarańczowo-czerwona barwa i lekko pomarszczona skórka, która odróżnia je od młodych papryk Habanero. Samodzielna hodowla niczym nie różni się od sadzenia normalnych papryk.
Rośliny potrzebują dużo miejsca w szczególności jeśli sadzimy je w szklarni czy w ogrodzie. W sprzyjających okolicznościach drzewka mogą osiągnąć nawet rozmiary 160 x 160 cm. Hodowane w doniczkach sprawują się równie dobrze ale nie ma co liczyć na oszałamiające rozmiary.

"Ghost Pepper" mogą być używane jako przyprawa do posiłków jak i spożywane samodzielnie Bhut Jolokia ma owocowy-pieprzowy aromat z wyczuwalną nutką kapsaicyny. Idealne do suszenia, nie tracą praktycznie nic ze swojej ostrości. Już jedno nasionko dostarczy Ci niesamowitych wrażeń.
Odmiana jest wymagająca i lubi dużo ciepła.
Choco_Bhut_J.jpg




Obrazek

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 23 paź 2011, o 22:35
przez burn_dat <jolokia>
karlos napisał(a):Nazwa: Bhut Jolokia papryka Chili (a.k.a. Ghost Pepper, Naga Jolokia, Cobra Pepper)

...

Kraj pochodzenia: Pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest zbierana w prowincjach Assam, Nagaland i Manipur na Sri Lance i w Bangladeszu....

i Wietnamie, ale nie jest to "Kraj pochodzenia", tylko miejsca gdzie z powodzeniem się uprawia tą roślinę,
krajem pochodzenia jest Bhutan.
Bhut Jolokia, Naga Jolokia, Cobra Pepper to trzy różne papryki.

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 17 lut 2012, o 21:02
przez V3rtyX

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 3 cze 2013, o 02:04
przez Wiking
Bhut Jolokia - Red
K640_Cokobhut.JPG

Moja Bhut Jolokia - czekoladowa.

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 1 paź 2013, o 23:27
przez telep_lbn
Czy Bhut Chocolate wybarwia się z zielonego od razu na brązowo czy ma jakieś fazy przejściowe (żółty/pomarańczowy)?

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 1 paź 2013, o 23:52
przez binladen
Nie ma faz przejściowych. Z zielonego miejscami ciemnieje aż cała robi się brązowa

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 2 paź 2013, o 00:18
przez telep_lbn
To chyba mam wyje... :P

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 3 paź 2013, o 02:04
przez binladen
O tu masz jak to u mnie wyglądało z fazami przejściowymi (końcówka zbiorów 2012)
2095

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 3 paź 2013, o 10:40
przez telep_lbn
Dzięki za fotę ;) to u mnie jedna właśnie tak dojrzewa, druga niestety robi się pomarańczowa więc albo dostałem pomylone nasionka albo się skrzyżowały po prostu ;)

Re: Bhut Jolokia

PostNapisane: 14 lip 2014, o 20:47
przez ostry
:shock: A ktoś z Was może wie coś o Olive (zielona) i Purple (fioletowa) Bhut Jolokia oraz Yellow Naga (nie Yellow Bhut) i Black Naga (Chocolate King Naga)? Czy to jakieś krzyżówki, czy jakieś rzadsze - wyselekcjonowane okazy? A jak jest ze smakiem, ostrością i dostępnością w Polsce ich nasion?

http://www.refiningfirechiles.com/ccsuperhots.html