Nazwa: Bhut Jolokia papryka Chili (a.k.a. Ghost Pepper, Naga Jolokia, Cobra Pepper)
Gatunek: Capsicum Chinense
Skala ostrości 1-10: 10+
Kraj pochodzenia: Pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest zbierana w prowincjach Assam, Nagaland i Manipur na Sri Lance i w Bangladeszu.
Wielkość owoców: 5-8 cm długość 2,5-4szerokość
Kolorystyka: Od zielonej, lekko żółtej przez pomarańczowo-czerwoną do mocno czerwonej.
Wysokość krzaka: Do 160cm
Informacje:
Jolokia wyhodowana została przez indyjskiego hodowcę i miała moc 1,041,427 SHU , potwierdzoną przez Księge Rekordów Guinessa jako najostrzejsza papryka świata w Październiku 2007 roku.
Świeże "Jolokie" zazwyczaj mierzą 5-8cm długości i około 2,5-4 cm szerokości. Pomarańczowo-czerwona barwa i lekko pomarszczona skórka, która odróżnia je od młodych papryk Habanero. Samodzielna hodowla niczym nie różni się od sadzenia normalnych papryk.
Rośliny potrzebują dużo miejsca w szczególności jeśli sadzimy je w szklarni czy w ogrodzie. W sprzyjających okolicznościach drzewka mogą osiągnąć nawet rozmiary 160 x 160 cm. Hodowane w doniczkach sprawują się równie dobrze ale nie ma co liczyć na oszałamiające rozmiary.
"Ghost Pepper" mogą być używane jako przyprawa do posiłków jak i spożywane samodzielnie Bhut Jolokia ma owocowy-pieprzowy aromat z wyczuwalną nutką kapsaicyny. Idealne do suszenia, nie tracą praktycznie nic ze swojej ostrości. Już jedno nasionko dostarczy Ci niesamowitych wrażeń.
Odmiana jest wymagająca i lubi dużo ciepła.