Nazwa: Aji Cito
Gatunek: c. baccatum
Skala ostrości 1-10: 8 (ok. 60 tys. - 80 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Peru
Wielkość owoców: dł. 4-6 cm
Kolorystyka: zielona do żółtopomarańczowej
Wysokość krzaka: ok. 100 cm
Średni czas wzrostu: 90 dni
Pozostałe informacje:- dojrzałe owoce łatwo pomylić z Aji Amarillo, gdyż maja taką samą barwę, jednak Cito wybarwiają się od razu z zielonego na barwę żółtopomarańczową, zaś Amarillo przechodzi jeszcze przez fazę bladożółtą - jak na fotce poniżej;
amarillo&cito.JPG
- "cito" oznacza "mały" - mimo tego potrafi mieć większe owoce od Lemon Drop i Aji Amarillo;
- kiedyś uznawana była za najostrzejszego przedstawiciela c.baccatum, może osiągnąć do 100 tys. SHU - źródło New Mexico State University (NMSU), ale moje moje oceniam na 60 tys.- zreszta teraz są duuuużo ostrzejsze odmiany c.baccatum (edit XI'2015)
- smak świeży wytrawny, podobny do Lemon Drop, ale bez cytrusowej nuty;
- kwiatki mają zielonożółte przebarwienia (Lemon Drop ma jasno-zielone);
- owoce na początku rosną "do góry" a następnie opadają i zwisają w dół na cienkich długich ogonkach;
- ścianki owocu cienkie (ok 0,5-0,8mm) i kruche, ale nie aż tak jak "lemonki", a same owoce raczej gładkie, czasami z niewielką ilością stożkowatych zgrubień;
- wdzięczna roślinka, plenna i łatwa w uprawie;
- owoce sprawdzają się w konsumpcji bezpośrednio na kanapkę, ale można też użyć ich do sosów, zup, marynowania i suszenia.
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Mogą być;
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Ciut za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
mimo tego, że porównywałem z Lemon Drop, to raczej trudno pomylić te odmiany nawet z zamkniętymi oczami;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.