Nazwa: Aji Camba
Gatunek: c. baccatum
Skala ostrości 1-10: 5-6
Kraj pochodzenia: Peru
Wielkość owoców: 6-9 cm
Kolorystyka: zielona poprzez jasnozieloną z brunatnymi przebarwieniami do czerwonej
Wysokość krzaka: 0,80 - 1,20m
Średni cykl wzrostu: ok. 100 dni
Informacje: - papryka posiada wyjątkowo twardą i grubą skórkę oraz średniej grubości ścianki - i nie jest tak "chrupiąca" jak inni przedstawiciele baccatum;
- na surowo - lekko kwaśna trochę słona, brak aromatów typowych dla baccatum (i to zarówno tych owocowych, jak Aji Cito, czy Aji Lemon, jak też korzennych, jak np. Bishop Crown), jakbym nie wiedział, ze to baccatum - to zakwalifikowałbym ją do annuumów;
- ostrość wyczuwalna od razu;
- pestki liczne w górnej części owocu;
- kulinarnie: bez szału, dekoracyjnie: OK - ładnie się przebarwia.
opis
sic'a tutaj:
Aji Camba na ost.reZastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - Jak ktoś musi...
SOSY/SALSY - Średnio
NA SUROWO - Nie
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak, ale drobno pokrojona
ac.JPG
acamba.JPG
Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.