Poniżej chciałbym opisać najprostsze spaghetti jaki można zrobić. Tak mi się przynajmniej wydaje. Danie bardzo szybkie, proste i smaczne (o ile ktoś lubi czosnek). Poniższa wersja została wzbogacona bazylią i chili, ponieważ miałem świeże i lubię to danie trochę bardziej pikantne.
A więc zaczynamy od składników:
2-4 ząbki czosnku (w zależności od ilości makaronu i wielkości ząbków)
oliwa z oliwek
makaron spaghetti
sól do smaku
chili
opcjonalnie świeża bazylia
W zasadzie spokojnie wystarczy sam makaron, czosnek i oliwa do zrobienia dobrego makaronu, ja dodałem jeszcze świeżą bazylię oraz papryczkę chilli. Jeżeli nie macie świeżej bazylii. to lepiej ją pominąć niż dodać suszoną.
Kolejnym krokiem jest wrzucenie makaronu do wody i rozgrzaniem oliwy.
W między czasie siekamy sobie drobniutko pozostałe składniki.
Na początek wrzucamy papryczkę i czosnek. Musimy uważać żeby oliwa nie była zbyt gorąca, żeby czosnek mógł sobie w niej delikatnie dochodzić a jednocześnie żeby się nie przysmażył, bo będzie gorzki.
Pod sam koniec kiedy makaron już jest w zasadzie gotowy dodajemy świeżą bazylię.
Teraz pozostaje już tylko dodać makaron, posolić do smaku i wszystko ładnie ze sobą wymieszać.
Na talerzu nie prezentuje się może jakoś bardzo okazale, jednak dla kogoś lubiącego makaron i czosnek powinno być to smaczne danie.