Składniki:
300g kiszonej kapusty
100-120g soji
4 ziemniaki
1 marchewka
pół cukini
4 cyklony
nieduży pęczek natki pietruszki
4 liście laurowe
5-6szt ziela angielskiego
łyżka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka imbiru, curry, słodkiej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soje moczymy 12h, czyli całą noc, potem zlewamy wodę i gotujemy w świeżej około półtorej godziny ( aż będzie miękka )
Kroimy ziemniaki w kostke i wrzucamy do osobnego gara, po ~15 minutach dorzucamy posiekaną kapuste kiszoną, wszystkie zioła i gotujemy aż kapucha będzie miękka ( 20-40min - w zależności od gustu ). Marchewkę i cukinię trzemy na "dużych oczkach", cyklony kroimy w drobną kostkę i dorzucamy te składniki tak 10-15min przed końcem gotowania żeby zmiękły ale sie nie rozgotowały. Na koniec dodajemy ugotowaną soje, posiekaną natke pietruszki i oliwe z oliwek. Włala!
Uwagi:
- chili to musi być cyklon! ( o niego teraz nie trudno na targach ) bo jest słodki i fajnie się komponuje z kwaśną kapustą.
-uprzedzając komentarze zamiast soji można sobie wrzucić jakiegoś trupa, ale polecam spróbować właśnie w tej wersji choćby z ciekawości
Wygląda tak: