Dopiero niedawno pierwszy raz sam próbowalem zrobic i wyszla bardzo dobra.. Jezeli komus brakuje smakow Hiszpanii albo chciałbym poznac ichnią kuchnię to polecam.
Składniki:
*z 2 ząbki czosnku
*cebula
*ryż długoziarnisty - 2 worki na jedną patelnię
*bulion warzywny (0,7-1l w zależności od wielkości patelni)
*pieprz
*kurkuma - raczej dla ladniejszego koloru
*nitka szafranu - dla mnie jest to bardzo opcjonalna sprawa ze wzgledu na cene tej przyprawy
to jest podstawa, wkladka jest kwestią gustu..
ja lubię tak:
*warzywa - papryka, groszek, kukurydza
*krewetki, kalmary, osmiornice itp.
Czosnek pokroić w plasterki, cebule w kostkę i trochę podsmażyć na oleju, tak żeby nie zbrązowiało.. dorzucić na patelnię ryż i wymieszać dobrze z cebulą i czosnkiem, popieprzyć, dodać kurkume i posmażyć z 3min. następnie należy zalać to bulionem.. od tej chwili NIE MIESZAMY i NIE DOTYKAMI zawartości patelni.. nastepnie na małym ogniu pozwalamy aby danie sobie bulgotało a bulion powoli wyparowywał.. gdy nad ryżem bedzie ok. 0,5cm warstwa bulionu (albo nawet jeszcze mniejsza) luźno rozrzucamy po powierzchni reszte składnikow (tj. wkladke).. i gotujemy/smażymy az cała ciecz wyparuje.. Paella nie jest daniem ktore ma być soczyste, a nawet powinno być jakby klejące.. pożądane jest również delikatne przypalenie spodu.. Paelle podajemy na stól na patelni wraz z kawałkiem cytryny i z niej dopiero nakładamy na talerz..
na razie zdj. z internetu.. jak następnym razem bede ja robil to zamieszcze tu swoja fote.. smacznego