/Składniki:
> Pumpkin - tyle, aby zapełnić dużą patelnie
> Cebula x3
> Rosół drobiowy x1l
> Jogurt Grecki x1szklanka
> Mięso mielone wieprzowe z łopatki x0,6kg
> Czosnek x2 ząbki
> Bird's Eye świeży x2
> Przyprawa Mangala x6 łyżeczek
> Cukier x6 łyżeczek
> Cynamon x0,5 łyżeczki
> Imbir w proszku x2 łyżeczki
> Ser żółty x1 plaster na porcje
> Oregano x1 szczypta na porcje
> Czosnek niedźwiedzi x1 szczypta na porcje
> Pieprz
> Sól
> Olej
/Przygotowanie:
Na rozgrzany olej na petelni dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Po lekkim zarumienieniu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy 25 minut pod przykrywką co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy imbir, cynamon, Mangale i cukier. Sól i pieprz dozujemy wedle własnego uznania. Podsmażamy mieszając jeszcze 5 minut, aby dynia zrobiła się miekka. Patelnie ściągamy z ognia i stawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą, ale nie zimną masę miksujemy blenderem na gładki krem i przelewamy do garnka. Następnie zalewamy krem wywarem drobiowym i podgrzewamy. Po 10 minutach przed dodaniem jogurtu do zupy, aby go nie zważyć, dodajemy kilka łyżek naszej zupy i mieszamy. Tak przygotowany jogurt można bez obawy wlać do gorącej zupy. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę podajemy koniecznie obsypaną oregano, czosnkiem niedźwiedzim oraz serem żółtym pokrojonym w kostkę!
Z tego przepisu wychodzi duży garnek zupy, także jeśli ktoś nie ma sporej rodziny to polecam zaprosić grupę przyjaciół na obiad, bo samemu ten krem będzie ciężko zjeść.
Z pozostałości po pumpkinie można zrobić dekoracje przed domem. ; )