Witam.
Oto kolejny przepis, z drobnym wykorzystaniem chilli który wpadł mi do głowy.
Potrzebujemy:
-Twaróg (biały, chudy/tłusty, ok 250-300g)
- Łosoś wędzony na ciepło (200-300g)
- Awokado (połówka)
- mała Papryka "słodka" czerwona/żółta/zielona
- Jogurt naturalny (100-150ml)
- Koperek
- plaster cytryny
- Oliwa z oliwek
- Suszona papryka chili
-sól
Zaczniemy od przygotowania sosu.
Jogurt łączymy z łyżeczką oliwy z oliwek, doprawiamy koperkiem (sporo koperku, około łyżeczki suszonego, lub dwie świeżego), dodajemy szczyptę soli i 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Kruszymy do całości małą lub niecałą paprykę chilli (w zależności od upodobań, ja użyłem 1/2 papryki Cayenne, wielkość owocu sięgała 6cm) i energicznie mieszamy.
Odstawiamy sos i bierzemy się za resztę składników
Teraz twaróg rozbijamy na dwie porcje, jak i łososia rozkrawamy na dwa kawałki (przypada ok. 150g twarogu na 100g łososia). Układamy twaróg na talerzu (jak się łatwo domyśleć, na dwa talerze, bo to przecież dwie porcje ) i układamy na całości łososia (pokrojonego w drobne części lub w całości).
Awokado i paprykę słodką kroimy w kostkę, około 2-3cm kosteczki awokado wrzucamy na patelnie z łyżeczką rozgrzanej oliwy z oliwek i delikatnie solimy, po krótkim podsmażeniu awokado (1-2min) dodajemy 1cm kosteczki papryki i podgrzewamy warzywa przez krótki okres kolejnych 2min.
Ciepłe jeszcze warzywa wysypujemy na nasz "kopczyk twarogowo-łososiowy" i wszystko polewamy sosem (bogato, sos jest łagodny i nie tłumi smaku).
Tym razem, ponownie nie mam zdjęć, jednak przy najbliższej okazji postaram się uzupełnić opis o zdjęcie chociaż gotowej potrawy.