ver. spolszczona - m.in. ze względu na składniki.
4x kapusta pekińska
2x biała rzodkiew
2x por
około 400g soli
1 cebula
główka czosnku
jakieś 5cm świeżego imbiru
6 łyżek sosu rybnego /do smaku/
1 łyżka cukru.
xxx g sproszkowanego chili.
xx g płatków chili.
około 2l wody.
Kapustę kroimy w paski o szerokości około 2.5cm, wrzucamy do pojemnika i przysypujemy solą - ja to robię warstwowo kapusta-sól-kapusta-sól.
Odstawiamy obciążone z góry na 12-24h.
Kilkukrotnie płuczemy aby pozbyć się nadmiaru soli.
"zalewa"
Do wody wsypujemy: chili, drobno pokrojoną cebule, rzodkiew, mielony imbir, czosnek i doprawiamy słonym sosem rybnym.
Mieszamy z kapustą (ma być całkowicie zalana) i odstawiamy na minimum tydzień - w temp. pokojowej (~22st) u mnie najdłużej stało 4tyg.
Ja użyłem na taką ilość 220g sproszkowanego chili /ze sklepu/ i 50g płatków (grubo mielone chili - najprawdopodobniej był to Cyklon).
Oryginalnie są dwie ver. - tylko grubo mielone lub pasta - gochugaru - żadnej z nich jeszcze nie testowałem.
Pasuje doskonale do tłustych dań jak np. golonka
Można też użyć jako podstawa do kapuśniaku na ostro - sprawdzone - ale wymaga dodania normalnej nieostrej kapusty.