znalazłem przepis w Internecie to sobie poeksperymentowałem:
Składniki na 6-8 porcji jak na fotce od pora w prawo, dodatki z lewej strony pora... potrzeba też ok 1,5l bulionu (może być z kostki)
1.cebulkę w kostkę a pora pokroić w krążki, razem z mięsem i pieczarkami podsmażyć na oliwie (ja robiłem wszystko w jednej wysokiej patelni, można też w woku). kolejność: cebulka, por na szklisto, mięso, pieczarki. Możecie też pieczarki dać przed mięsem, jeżeli lubicie je bardziej smażone niż duszone. Na fotce u góry gotuje się bulion do tej zupki.
2. jak uznamy, że podsmażyło się dobrze, dodajemy pulpę pomidorową (soku już nie dawałem) oraz 2 duże łyżki przyprawy do pizzy (u mnie moja mieszanka: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, pietruszka, pieprz, cząber, szałwia... podałem w kolejności od największej ilości suszu do najmniejszej).
3. jak się pomidory lekko przysmażą dodać trochę sosu chipotle oraz ser topiony, który uprzednio został rozpuszczony w części bulionu.
4. na koniec ok 1,5l bulionu i mamy zupkę. podajemy ją z dodatkami jak na fotce, można poeksperymentować jeszcze z krążkami jalapeno, ogórkami konserwowymi, kaparami...itd. wrzucajta co chceta
Ogólnie zupa jest bardzo sycąca, i traktujemy ją jako pojedyncze danie.
Poziom trudności: bejzik