Siema ostatnio naszła mnie ochota na ten sos i w końcu mam okazje go zrobić
Składniki:
1. Kurki, Maślaki (ilość według uznania)
2. Masło - 1 łyżka
3. 1 średniej wielkości cebula
4. Śmietana 18% (dodajemy na taką ilość ile mamy zamiar dać grzybów/ja dodałem 4 łyżki)
5. Natka pietruszki
6. Sól,pieprz
7. Trochę soku z cytryny
8. Mi zostało trochę z niedzieli ziemniaków pieczonych więc wykorzystałem je do tego sosu
1. Kurki porządnie umyć i oczyścić. Lekko wysuszyć ja to zrobiłem na papierowym ręczniku
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
4. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu.(mieszać i kontrolować żeby się nie przypaliły !) Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać!
5. Po ok. 5 minutach dodać gęstą śmietanę ja dodałem 18%. Posypać częścią pietruchą, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się
nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
6. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą pietruszką.
Sos wyszedł bardzo smaczny nie spodziewałem się robiłem 1 raz smacznie komponował się z ziemniakami.