Składniki:
- Pierś z indyka 0,8kg
- sól
- pieprz
- czosnek
- słodka papryka
Nadzienie:
- kurki świeże bądź mrożone
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- gęsta śmietana
- żółty ser
-czerwone wino
-oliwa
Pierś z indyka lekko rozbijamy. W środku nacinamy tak, aby powstała nam kieszeń.
Pierś płuczemy, wycieramy do sucha i nacieramy solą i czosnkiem (w środku też), można dodatkowo natrzeć pieprzem. Odkładamy na 2, 3 godziny do lodówki.
W międzyczasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną cebulę, chwilę smażymy i oddajemy czosnek. Następnie dorzucamy kurki (Trzeba pamiętać, że świeże kurki należy sparzyć gorącą wodą inaczej będą gorzkie). Dolewamy odrobinę czerwonego wina.
Wszystko razem dusimy, aż nam się zredukuje sos następnie dorzucamy gęstą śmietanę. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy świeży rozmaryn.
Ser ścieramy na tarce i dorzucamy do sosu (sos musi być wystudzony)
Wyjmujemy indyka z lodówki i nadziewamy go.
Następnie zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Oprószamy papryką słodką i smarujemy oliwą.
Wkładamy do piekarnika180 stopni na około 1:15.
Po wyjęciu odkładamy na chwilę.
Nadaje się zarówno na obiad, jak i na drugi dzień na zimno np. na kanapki.
Trochę mi zdjęcia gotowego produktu nie wyszły , ale naprawdę jest smaczna.
Autor postu otrzymał pochwałę