Jako, że moim osobistym odkryciem kulinarnym grzechem byłoby się nie podzielić... każdy kto chce może wypróbować to niebo w gębie. Pomidory koktajlowe dodają słodkości i lekkiej kwasowości naszemu sosowi, a Curry sprawia, że całość pięknie pachnie. Receptura sprawdzona i polecana także bierzcie śmiało i modyfikujcie do woli.
1. Sos chili. Najpierw na rozgrzanym garnku (10 litrów) dusimy pod przykryciem przez godzinę lub dwie:
-pomidory koktajlowe (1-2kg),
-pomidory mix najlepiej malinowe (2-4kg),
-2-4 cebule,
-kilka-kilkanaście ząbków czosnków.
Następnie dodajemy i dusimy przez kolejną godzinę lub dwie:
-papryki mix najlepiej Cyklony, Cayenne Red/Yellow, Pasilla Bajio, Piri-Piri, Jalapeno White/Red, Numex Sunglo i dosłownie odrobinkę czegoś z rodziny Habanero (2-4kg).
Na koniec gotowania doprawiamy:
-dwie łyżki zioła prowansalskiego,
-jedna łyżka rozmarynu i jedna tymianku,
-łyżka Curry
-szczypta soli i pieprzu
*Do duszenia używamy oleju roślinnego (kilka łyżek). Sos zamykamy w słoiczki i pasteryzujemy przez pół godziny.
2. Sos rybny. Na dużej patelni na gorący olej wrzucamy i smażymy rybę (200g) - może być Morszczuk lub Limanda. Gdy filet nabierze białego koloru i mięso będzie się dało oddzielić, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy mieszankę warzyw typu Włoszczyzna (200g) oraz nasz sos chili tak aż przykryje nasze danie, dorzucamy mrożoną lub świeżą chili np. tajską i dusimy przez 10 do 20 minut.
W międzyczasie gotujemy kaszę np. jaglaną a gdy wszystko będzie już gotowe kaszę wykładamy do miski a na nią nasz sos rybny. Możemy przyprawić aromatycznym serem i świeżą bazylią lub suszonym oregano.
*Mieszanki warzyw do kupienia w E.Leclerc na kilogramy, od 5zł za kilogram. Stan na dzień 21 października 2014 roku.
Sos nadaje się także do innych zastosowań jak np. leniwe oglądanie Teleexpressu po ciężkim i męczącym dniu. Można połączyć z dowolną kaszą i udekorować według własnego uznania. Polecam. PS sorry za odpryśnięty lakier
Autor postu otrzymał pochwałę