Papryczki nadziewane serem w oleju

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Polishteam » 21 lip 2011, o 06:53

POtrzebne będzie :
Kilka sztuk mięsistych papryk (Ja użyłem Anahaim, ale mogą być: Papryka czereśniowa, Jalapeno, Cyklon)
- ser feta 200g
- twaróg-200g
- oliwa z oliwek (lub olej)
- kilka ząbków czosnku- sól
-oregano, majeranek, tymianek

DSC05239.JPG


DSC05240.JPG


DSC05241.JPG


Dajemy 2 ząbki czosnku obydwa sery, troszkę soli (ser feta jest sam w sobie słony), troszkę przypraw i wszystko ze sobą mieszamy na jednolitą konsystencje. Musimy starać się aby masa nie była za rzadka.

DSC05242.JPG


Gdy mam gotową masę wstawiamy do lodówki aby zrobiła się twardsza

DSC05243.JPG


W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli, a następnie wrzucamy papryki na jakieś 5 minut.

DSC05244.JPG


Papryki wyjmujemy, osuszamy odcinamy górną część z ogonkiem i usuwamy gniazda nasienne. Następnie uzupełniamy masą serową i wkładamy do słoika. Do słoika dodajemy czosnek i trochę mieszaniny ziół.

DSC05246.JPG


Następnie bierzemy oliwę i doprowadzamy ją mniej więcej do temperatury 90 stopni i zalewamy nią papryczki.

DSC05245.JPG


Za kilka dni papryczka jest gotowa do spożycia.

DSC05247.JPG


Smacznego
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1178
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Psyhe » 21 lip 2011, o 08:41

Jadłem nadziewane ale z grilla no i jakoś nie wyobrażam sobie smaku tych papryczek z oleju więc cza będzie wypróbować przepis ;)
Co do nadziewania to ja miałem problem z wepchnięciem sera do samego czubka papryki ,kuurde nie da się :/

Tak się jeszcze zastanawiam czy jakby dał zwykły olej zamiast oliwy to czy te zioła go z aromatyzują w odpowiednim stopniu
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Polishteam » 21 lip 2011, o 11:01

Co do nadziania najlepiej użyć pistoletu cukierniczego lub takiej szmatowej wyciskaczki. Nie wiem tylko dlaczego olej w lodowce robi się mętny i nie wiem dlaczego tak się dzieje. A i najważniejsze to trzeba używać ostrych papryk aby było to bardziej wyraźne.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1178
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez wolek68 » 21 lip 2011, o 11:45

A to czemu trzymasz w lodówce?Ja jak zaleje olejem to się super zamyka i trzymam w ciemnej szafce.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1814
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 10
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez sic » 21 lip 2011, o 14:20

Polishteam -> ale żeś smaka narobił!!!! ja raz robiłem nadziewane jalapeniacze ale z piekarnika, niestety w tym roku chodze wkurzony bo nigdzie dostać nie mogę :/ a niestety nie mam gdzie uhodować we słasnym zakresie, jak w koncu pojawią sie do kupienia to wkleje swoj przepis bo pamietam ze wszyszly super!!

w oleju tez bede musial obowiazkowo zrobić :P
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Polishteam » 21 lip 2011, o 16:25

wolek68 napisał(a):A to czemu trzymasz w lodówce?Ja jak zaleje olejem to się super zamyka i trzymam w ciemnej szafce.


To przez to robi się mętne że trzymam w lodówce??
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1178
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez wolek68 » 21 lip 2011, o 17:00

A nie wiem,nie praktykowałem w lodówce.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1814
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 10
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez karlos » 21 lip 2011, o 18:39

Mętne jak już to robi się od sera :)


Ogólnie ja trzymał bym również w szafce! Dlaczego? Wydaje mi się że papryki w zalewie o temp pokojowej więcej nabiorą aromatu przypraw... ale to tylko moje gdybanie :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez hanka » 21 lip 2011, o 19:43

Polishteam napisał(a):To przez to robi się mętne że trzymam w lodówce??
tak, oliwa mętnieje w niskich temperaturach. po ogrzaniu do temp pokojowej wraca do poprzedniego stanu i jest przeźroczysta.
dużo tłuszczy tak ma. olej lniany na przykład

chyba, że chodzi o farfocle z sera ;)
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez wcinaczkartofli » 22 lip 2011, o 07:34

Fajnie że ktoś zamieścił taki przepis . Ja jak się wybarwią robię z Golden Greek Peperonichi bo mam ''dość dużo'' [z 10]. A co do przepisu z jalapeno to jest taki przepis że się serek napycha do środka, owija boczkiem i do piekarnika. Ale aż żal mi wydawać 10zł na 6 papryczek Jalapeno. Ja chcę do Juarez!!!!
Avatar użytkownika
wcinaczkartofli

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 22 lip 2011, o 07:28
Lokalizacja: Warszawa
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość