Strona 1 z 9

Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 06:53
przez Polishteam
POtrzebne będzie :
Kilka sztuk mięsistych papryk (Ja użyłem Anahaim, ale mogą być: Papryka czereśniowa, Jalapeno, Cyklon)
- ser feta 200g
- twaróg-200g
- oliwa z oliwek (lub olej)
- kilka ząbków czosnku- sól
-oregano, majeranek, tymianek

DSC05239.JPG


DSC05240.JPG


DSC05241.JPG


Dajemy 2 ząbki czosnku obydwa sery, troszkę soli (ser feta jest sam w sobie słony), troszkę przypraw i wszystko ze sobą mieszamy na jednolitą konsystencje. Musimy starać się aby masa nie była za rzadka.

DSC05242.JPG


Gdy mam gotową masę wstawiamy do lodówki aby zrobiła się twardsza

DSC05243.JPG


W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli, a następnie wrzucamy papryki na jakieś 5 minut.

DSC05244.JPG


Papryki wyjmujemy, osuszamy odcinamy górną część z ogonkiem i usuwamy gniazda nasienne. Następnie uzupełniamy masą serową i wkładamy do słoika. Do słoika dodajemy czosnek i trochę mieszaniny ziół.

DSC05246.JPG


Następnie bierzemy oliwę i doprowadzamy ją mniej więcej do temperatury 90 stopni i zalewamy nią papryczki.

DSC05245.JPG


Za kilka dni papryczka jest gotowa do spożycia.

DSC05247.JPG


Smacznego

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 08:41
przez Psyhe
Jadłem nadziewane ale z grilla no i jakoś nie wyobrażam sobie smaku tych papryczek z oleju więc cza będzie wypróbować przepis ;)
Co do nadziewania to ja miałem problem z wepchnięciem sera do samego czubka papryki ,kuurde nie da się :/

Tak się jeszcze zastanawiam czy jakby dał zwykły olej zamiast oliwy to czy te zioła go z aromatyzują w odpowiednim stopniu

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 11:01
przez Polishteam
Co do nadziania najlepiej użyć pistoletu cukierniczego lub takiej szmatowej wyciskaczki. Nie wiem tylko dlaczego olej w lodowce robi się mętny i nie wiem dlaczego tak się dzieje. A i najważniejsze to trzeba używać ostrych papryk aby było to bardziej wyraźne.

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 11:45
przez wolek68
A to czemu trzymasz w lodówce?Ja jak zaleje olejem to się super zamyka i trzymam w ciemnej szafce.

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 14:20
przez sic
Polishteam -> ale żeś smaka narobił!!!! ja raz robiłem nadziewane jalapeniacze ale z piekarnika, niestety w tym roku chodze wkurzony bo nigdzie dostać nie mogę :/ a niestety nie mam gdzie uhodować we słasnym zakresie, jak w koncu pojawią sie do kupienia to wkleje swoj przepis bo pamietam ze wszyszly super!!

w oleju tez bede musial obowiazkowo zrobić :P

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 16:25
przez Polishteam
wolek68 napisał(a):A to czemu trzymasz w lodówce?Ja jak zaleje olejem to się super zamyka i trzymam w ciemnej szafce.


To przez to robi się mętne że trzymam w lodówce??

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 17:00
przez wolek68
A nie wiem,nie praktykowałem w lodówce.

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 18:39
przez karlos
Mętne jak już to robi się od sera :)


Ogólnie ja trzymał bym również w szafce! Dlaczego? Wydaje mi się że papryki w zalewie o temp pokojowej więcej nabiorą aromatu przypraw... ale to tylko moje gdybanie :)

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 21 lip 2011, o 19:43
przez hanka
Polishteam napisał(a):To przez to robi się mętne że trzymam w lodówce??
tak, oliwa mętnieje w niskich temperaturach. po ogrzaniu do temp pokojowej wraca do poprzedniego stanu i jest przeźroczysta.
dużo tłuszczy tak ma. olej lniany na przykład

chyba, że chodzi o farfocle z sera ;)

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

PostNapisane: 22 lip 2011, o 07:34
przez wcinaczkartofli
Fajnie że ktoś zamieścił taki przepis . Ja jak się wybarwią robię z Golden Greek Peperonichi bo mam ''dość dużo'' [z 10]. A co do przepisu z jalapeno to jest taki przepis że się serek napycha do środka, owija boczkiem i do piekarnika. Ale aż żal mi wydawać 10zł na 6 papryczek Jalapeno. Ja chcę do Juarez!!!!