Pizza jak z pizzeri z sosem czosnkowym
Składniki ktore potrzebujemy do ciasta:
Mąka typ 650 (na 00 jeszcze nie robilem czekam na opinie) 3szklanki
Sól, Pieprz, Cukier, Bazylia, Oregano, Cząber po 1łyżeczce
jajko 1szt
drożdże- 1/3 kostki ok.30g
oliwa z oliwek 6 łyżeczek
woda przegotowana letnia 1 szklanka
Wsypujemy wszystko elegancko do miski a do szklanki z woda rozdrabniamy drozdze i mieszamy.
Ugniatamy ciasto rekami do momentu az nie bedzie sie kleilo do rak- jezeli sie klei dosypujemy make.
Jak jest za suche dolewamy troszke wody. Przykrywamy ciasto szmatka i odstawiamy w cieple miejsce na ok 1 godzinke zeby sobie ladnie wyroslo.
Z ciasta wychodza 2 kule- jedna zamrazam (bedzie na nastepny raz) a druga wstawiam do lodowki
zabieramy sie za robienie sosow: pomidorowego i czosnkowego, składniki:
pomidorowy
koncentrat pomidorowy ok. 2-3 łyżki
bazylia, oregano, sol, pieprz, czosnek suszony szczypta
sosik w moim przypadku tabasco, gdyz lepszego ni ma cały haha
no i wlewamy troszke wody by byla idealna konsystencja
czosnkowy
majonez 3 łyzki
jogurt naturalny typu greckiego tez 3 łyzki (wszystkie tylko nie kremowy, najlepszy jest balkanski)
czosnek 5-6 zabkow
ziola prowansalskie- dosyc sporo
sól, pieprz
Sosy robie w słoikach bo tak mi łatwiej mieszac,
najlepiej zrobic 2-3h przed to sie dobrze przegryza.
Ciasto rozwalkujemy do porzadanej wielkosci (mozna formowac rekami) smarujemy sosem pomidorowym,
sypiemy 20% sera (najlepiej mozzarella ale moze byc Gouda z biedronki) pozniej w moim przypadku salami na to kukurydza i 80% sera.
Pieczemy ok 13-18min w 210*C gora/dol bez termoobiegu na srodku na kratce. Wiadomo jak ktos lubi na ostro to mozna pozmieniac troche skladnikow
badz dodac cosik od siebie, ja nie moge bo zona w ciazy a sam tego nie bede jadl =)
Smacznego!