Nazwa: Ramiro (Ramiro Super Sweet Pepper)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 0
Kraj pochodzenia: Włochy (uprawiana na południu Europy, w Izraelu)
Wielkość owoców: 10-15 cm dł. i ok. 3-5 cm szer. (ale ostatnio zauważyłem czerwone można spotkać nawet o dł. 20cm)
Kolorystyka: zielona do czerwonej (lub żółtej - Ramiro Orange)
Wysokość krzaka: 90 - 120 cm
Informacje:
• odmiana słodka, słodsza od bella - zawiera więcej cukrów;
• posiada stosunkowo cienkie ścianki;
• bardzo delikatna i miękka skórka powoduje to, że nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do sałatek, surówek, na grilla, do smażenia...
• jej ojczyzną są Włochy, gdzie powstała poprzez hybrydyzację starszych odmian. Niedawno ponownie odkryta przez holenderskich hodowców szukających "nowości" - i rozpowszechniona w Europie i na Bliskim Wschodzie. Ostatnio dostępna również w marketach PL;