Pasta z Ancho Poblano i Jolką itp.

Co jeszcze można z papryki...

Pasta z Ancho Poblano i Jolką itp.

Postprzez ishi » 14 paź 2015, o 20:33

Obrazek

Dziś poszalałem trochę w kuchni i postanowiłem zrobić pastę z nadmiaru Ancho Poblano z dodatkiem Bhut Joloki,Lemon Drop`a, jalapeno i caroline reaper <chili> <chili>

Przepis nie jest jakiś skomplikowany i nic nowego nie odkryje, ale połączenie tych odmian + "parę dodatków" spowodowało, że ta pasta stała się moją inspiracją na przyszłe lata kiedy będę zabierał się za robienie słoików na zimę. Wszystkie dodatki do pasty dodawałem na oko i nie kierowałem się żadnym przepisem więc ciężko będzie mi określić dokładne ilości ..

- Ancho Poblano ok 1.5 - 2kg / ewentualnie zwykła papryka jak ktoś nie posiada
- u mnie bhut jolokia i caroline reaper po 1 szt, oczywiście można więcej lub mniej i inne odmiany
- Lemon Drop, jalapeno ok 10szt
- świeża kolendra 1 pęczek
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek ok 50-75ml
- ocet jabłkowy ok 50-75ml
- sól, pieprz, cukier wszystko do oko

Do rozgrzanego piekarnika wrzucamy na blachę obrane i pokrojone ancho poblano i czosnek i pieczemy aż papryki się przyrumienią (ok 20-30 min )
po tym czasie do worka foliowego wrzucamy ancho i zawijamy go w celu sparzenia skórki którą w późniejszym czasie obieramy, tak przygotowane papryki siekamy jak najdrobniej z całą resztą odmian i czosnkiem ( jak dla mnie ręczne siekanie daję dużo lepszą konsystencję pasty niż w przypadku zmielenia w blenderze )

Obrazek

Obrazek

Posiekane papryki wrzucamy do garnka o grubym dnie i smażymy ok 10 min w celu odparowania wody. Po tym czasie dodajemy koncentrat, oliwę, ocet, i przyprawy, zmniejszamy gaz na minimum przykrywamy i zostawiamy na ok 1h pod koniec wrzucamy posiekaną kolendrę i przelewamy do słoików.

Obrazek

Pasta w smaku jest rewelacyjna - pieczone ancho i wybuchowe chinesy mmm, polecam <chili> <chili> <chili>

Obrazek

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 298
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasta z Ancho Poblano i Jolką itp.

Postprzez Psyhe » 14 paź 2015, o 20:47

:shock: :D MEGA ! przepis <thumright> <chili> <chili>
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pasta z Ancho Poblano i Jolką itp.

Postprzez Fallen » 14 paź 2015, o 20:50

Wygląda smacznie ,szkoda tylko że papryk nie mam :lol:
Avatar użytkownika
Fallen

NOWY
 
Posty: 34
Dołączył(a): 19 kwi 2015, o 12:15
Lokalizacja: Tczew
Papryki: Jalapeno Piri-Pri 7 Pot Brain Strain


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość