Zainspirowany sosami z meksykańskiej restauracji "dos tacos" postanowiłem stworzyć coś podobnego we własnej kuchni ...
Składniki:
1,5g truskawek/malin (mogą być mrożone)
2/3/4/5/ super hot`ów (u mnie 2 szt bhut Jolokii i parę habanero white, ale można dużo więcej)
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki miodu ( wszystko zależy od owoców, ja miałem dość kwaśne )
2 limonki
1 pęczek kolendry
10 małych słoiczków 80ml ( ja kupiłem 10 koncentratów po całe 0,89gr i przelałem do większych słoików, jak dla mnie idealne do sosów)
Do garnka o grubym dnie wrzucamy truskawki i gotujemy ok 30 min, po tym czasie dodajemy cukier i miód. Po 15 min całość dobrze blendujemy i przelewamy przez drobne sito, dodajemy papryki kolendrę, sok z limonki i gotujemy całość na wolnym ogniu do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć pod koniec przelewamy cały sos ponownie przez drobne sito i rozlewamy do słoiczków.
To samo zrobiłem z malinami i jest równie pyszny, Żona twierdzi że sosy są smaczniejsze niż te w dos tacos ale są gusta i guściki
ja bynajmniej wiem że w moich nie ma grama chemii
Pochwały przyznane za post: 2