Zainspirowany Pizza naszego użytkownika Wikinga, postanowiłem sprawić sobie takie oto urządzenie do wypieku pizzy i nie tylko...
Ma dwa pokrętła jedno do temperatury drugi to zwykły mechaniczny zegarek
Składa się z dwóch grzałek razem o mocy 1200W oraz kamienia 31cm - szamotu.
Może się rozgrzać do 390 stopni, ale widziałem na kilku forach,że dzięki modyfikację można uzyskać temperaturę powyżej 400 stopni.
I tutaj kilka zdjęć wypieków:
Maca
Czas pieczenia około 3 minut
Pizza
Czas pieczenia około 5 minut
Można także przygotować kurczaka nie za duże kawałki, bo miejsca nie ma aż tak wiele, ale wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Czas pieczenia 12-15 minut.
Bardzo fajne urządzenie, znacznie lepsze od kamienia, bo nagrzewa się tylko 10 minut, a piecze około 5 minut.
W zestawie mamy 2 łopatki drewniane i książka z przepisami, ale w języku włoskim
Jest też minus związany z termostatem. W instrukcji napisali,że lampka powinna się świecić cały czas, aby obydwie grzałki grzały, ale urządzenie wyłącza grzałkę na chwilę, gdy jest osiągnięta temperatura (na jaką ustawimy). Wiem, że można trochę to oszukać, ale przetestuje to dopiero przy kolejnych przepisach.
Jeżeli chcemy aby pizza była mniej wyschnięta od spodu należy po minucie pieczenia podłoży aluminiową tackę pod spód pizzy.
Mimo że można zrobić małą pizzę bo tylko 31 centymetrów to w ciągu 15 minut jesteśmy w stanie przygotować 3 szt pizzy.
No i minus to cena, bo urządzenie kosztuje 419zł, ale jeśli ktoś lubi i często robi pizzę, to polecam.