Chciałem Wam zaprezentować dwie odmiany, które kupiłem na targu w Radzyminie. Oczywiście sprzedawca wiedział, że to co sprzedaje to chili, i nic poza tym.
Ja nie wiem, co to za odmiany, wyglądają na jakieś Węgierskie lub Czeskie - ale nie jestem w stanie określić odmiany. Może ktoś z Was?
1. Bardzo smaczna - na początku słodka jak dojrzały Bell, ale po 4-5 sekundach uderza przyjemna ostrość, długo utrzymująca się na ustach, którą subiektywnie oceniłbym na 3. Ścianki sztywne, sprężyste, woskowe. Zjem ją sobie na surowo. Kształtem przypomina Bułgarską Chervena Chuchka, ale ta znowu jest odmiana słodką, więc odpada.
2. Niezła - po ugryzieniu od razu czuć ostrość, którą oceniłbym na 4-5 oraz lekka nuta słodka i ciut kwaśna. Jak widać kształtem przypomina węgierskiego WAX'a - dość grube i sprężyste ścianki wykluczają możliwość że to cayenne. Z doświadczenia oceniłbym jednak, że papryka wybarwia się z zielonego na czerwony - więc WAX odpada. Będę ją pakował w słoiki.