Harrisa - Mieszanka przyprawowa na bazie chili, która jest powszechnie stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej.
Ja osobiście spotkałem się z tą przyprawa w Tunezji, która znalazła zastosowanie w mojej kuchni
Postać sypka, która możemy przechowywać dłuższy czas (moja kompozycja)
7-8 papryczek Cayenne (każda inna też właściwa )
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
sól czosnkowa- wedle uznania
2 łyżki papryki słodkiej mielonej (muszę jeszcze sprawdzić z wędzoną słodką papryką)
4-5 listków suszonej mięty
Wszystkie składniki ze sobą łączymy, nasiona kminu i kolendry trzeba rozgnieść w moździerzu
Aby uzyskać tradycyjną Harrisę używamy świeżego czosnku, zblendowanej pieczonej słodkiej papryki, soli morskiej , pieprzu, świeżego chilli oraz 3-4 łyżeczek oliwy z oliwek (im jest jej więcej tym ostrość przyprawy spada)
Składniki tych przepisów są dobrane eksperymentalnie ze składników używanych w różnych postaciach tej przyprawy
Pozdrawiam