Witam.
Zamarynowałem 6 słoiczków papryczki Fish Pepper, Praire Fire, Cayenne, Little Elf, Chinese 5 Colors. Przepis na marynatę znalazłem tutaj na forum, gdzie wszyscy go chwalili, dlatego zakładam, że przepis jest ok. Słoiczków nie pasteryzowałem, zalałem wrzącą marynatą, odwróciłem do góry dnem i tak 24 h pod przykryciem. Po około tygodniu we wszystkich słoiczkach pojawił się biały osad przy powierzchni marynaty. Zastanawiam się co to może być, czy to oznaka zepsucia, czy jednak któryś ze składników marynaty spowodował taki osad.
Przepis na marynatę: 5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżeczki soli
6 kulek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 liśćie laurowe
2 łyżeczki gorczycy.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją podczas marynowania papryczek i czy to może być oznaka zepsucia?
Jutro postaram się wrzucić jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.