Dzisiaj postanowiłem zrobić ketchup, okazuje się, że nie jest to wcale trudne jedynie czasochłonne.
Ja zrobiłem z 1,5kg pomidorów, ale wychodzi tego zbyt mało, więc radzę zwiększyć ilość składników aby zrobić tego więcej.
- Pomidory - 1,5 Kg
- Cebula - 1 szt.
- Czosnek - 3 ząbki
- Papryki Ostre - 2 szt.
- łyżeczka soli, pieprzu,
- Ziele angielskie - 5 szt.
- Liść laurowy - 4 szt.
- Goździki
- Ocet Jabłkowy wg. przepisów w internecie na 2kg. pomidorów należy dodać 200/ 300ml., moim zdaniem stanowczo za dużo, wystarczy 50ml chyba,że ktoś lubi bardziej octowe.
- Łyżka cukru , ja używam brązowego, jak ktoś lubi słodszy ketchup, można dodać więcej
Pomidory obieramy ze skórę, dzielimy na części, wybieramy nasiona i możemy delikatnie wycisnąć (Im mniej soków, tym krócej będziemy go odparowywać. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek wyciskamy, paprykę też dzielimy na części.
Wszystkie składniki oprócz octu wrzucamy do garnka i gotujemy około 20-30 minut aż wszystko rozmięknie. (możemy je pognieść tłuczkiem do ziemniaków)
Gdy już wszystko będzie miękkie bierzemy drugi garnek, sito i wszystko przecieramy (Ziele angielskie, liście i inne twarde składniki możemy wyciągnąć, aby nam nie przeszkadzały)
Gdy już będziemy mieli wyciśnięte dolewamy ocet i kładziemy na małym ogniu, aż nam się zredukuje do odpowiedniej gęstości, co może potrwać kilka godzin. Pod koniec możemy dodać dodatkowe przyprawy np. zioła, pieprz, czy ostra papryka w zależności od naszych upodobań.
Jeżeli chcemy dłużej przechowywać to najlepiej pasteryzować około 30 minut.